Endüstride mühendislik hesaplamaları ve sonlu eleman analizleri kullanılmadan tecrübe ile üretilen konstrüksiyonlar ciddi kazalar yaşanmasına sebep olmakta can ve mal kaybını da beraberinde getirmektedir. Çok basit olarak görülen bu yapılar ciddi yükler taşıyacak olsa dahi maliyeti arttırmamak adına iş güvenliği ihmal edilmektedir. İmalat öncesi dayanım hesaplamaları ve sonlu eleman analizleri yapılan konstrüksiyonlar bizlere o yapının ne kadar yük taşıyabileceği hakkında fikir verebileceğinden, bu anlamda iş güvenliği daha büyük oranda sağlanmış olmaktadır.


Mors Endüstri olarak özel veya seri imal edilen/edilecek olan konstrüksiyon yapıları için detaylı mühendislik hesaplamaları ve sonlu eleman analizleri ile desteğini siz değerli müşterilerine sunuyor.
Şekilde belirtilen I ve dikdörtgen profil konstrüksiyon üzerine eşit biçimde uygulanan 0.5 MPa gerilim ile konstrüksiyonda meydana gelen deformasyon gösterilmesi amaçlanmıştır. Yük binen I profilin yüzey alanı 0.05m2 olarak modellenmiş ve 2.5 tonluk yükleme yapılmıştır. Konstrüksiyon malzemesi olarak paslanmaz çelik kullanılmış ve sonlu eleman analiz sonuçları aşağıda gösterilmiştir.
Dik duran I profil yere ve duvara sabitlenmiş, yatay I ve dikdörtgen bayrak profilindeki deformasyon gözlemlenmiştir. 2.5 tonluk bir yükte meydana gelecek maksimum deformasyon 1.6 mm olup gözle görülebilecek bir deformasyon olmayıp kabul edilebilir bir değerdir. Şekillerdeki deformasyonlar gözle görülebilmesi amacı ile scale edilerek gösterilmiştir. Yinede daha güvenli zoneda kalmak isteyen müşterilerimizin isteği üzerine güvenlik katsayısı arttırılabilir, uygulamada maksimum binecek yük 1-1.5 ton civarlarına çekilebilir. Bu yüklerde meydana gelecek
deformasyon ise tekrar sonlu elemanlar

yardımı ile analiz edilebilir ve deformasyon değerleri çıkarılabilinir.
Aynı tür sonlu eleman analizleri vidalı/kaynaklı olarak da sunulabilmektedir.

Endüstiyel boru tesisatlarında kullanılan kaynak boyunlu DN100 (PN10 basınç sınıfı) flanşlar M10 cıvata – somun bağlantısı ile birbirlerine monte edilmişlerdir. Sistemin bir tarafı sabit iken boru içindeki akışkan (50C’de su) boru iç duvarlarında eş 1 MPa basıncı uygulamaktadır. Bu koşullar altında SS316 paslanmaz çelik malzemesinden mamul flanş bağlantısı ve flanş kaynak alanları sonlu elemanlar analizi ile incelenmiştir.
Analiz sonucunda kaynak noktalarında 0.03-0.08 mm arasında, flanş bağlantı bölgesinde ise 0.03-0.05 mm’lik deformasyonlar gözlemlenmiştir. Sistem bu şartlarda uygun şekilde çalışmaktadır.

